Figura

“Style g1ler, kalah org dewasa..”- Usia Kini Genap 2 Tahun, Wajah Tampan Ank Pereka Trnama Ruzaini Raih Tumpuan

“Anakanda yang dikasihi, Selamat Hari Lahir 2 tahun kepada anak Abah yang sangat Abah sayangi. Abah sentiasa doakan supaya Rahil sentiasa sihat, akhlak yang mulia dan membesar menjadi anak yang soleh.

Comelnya Rahil, kecil-kecil lagi dah handsome!

“Rahil dah jadi pelengkap hidup Abah dan Mak sejak 2 tahun yang lalu. Dulu setahun meniarap, merangkak dan belajar jalan ja, sekarang dah pandai ajuk dan mengusik Abah dan Mak. Alhamdulillah.”

Begitulah kata-kata dan harapan seorang ayah buat zuriatnya yang menginjak ke usia baharu. Pereka fesyen duo terkenal Rizman Ruzaini iaitu Ruzaini Jamil berkongsi rasa syukur bersama followers di Instagram setelah anak sulungnya, Rahil genap dua tahun pada 27 Oktober 2022.

Menjengah ke laman Instagram isterinya, Nurul Hidayati Yahaya atau Ida turut menitipkan ucapan bermakna buat anak sulung mereka itu dengan kapsyen berikut:

“To my very special anak soleh @rahilruzaini , Happy Birthday yang ke 2 tahun. Mak doakan semoga Rahil menjadi anak soleh, berjaya di duniawi dan ukhrawi dan sentiasa dalam rahmat Allah.

رَبِّ اجْعَلْنِي مُقِيمَ الصَّلَاةِ وَمِنْ ذُرِّيَّتِي ۚ رَبَّنَا وَتَقَبَّلْ دُعَاءِ

“Ya Tuhanku, jadikanlah aku dan anak cucuku orang-orang yang tetap mendirikan solat, Ya Rabb, perkenankanlah doaku.”

Ruzaini dan isteri meraikannya dalam suasana sederhana di rumah mereka.

RAHIL DILAHIRKAN PRA MATANG

Menurut Ida, Rahil adalah bayi pra-matang kerana lahir awal iaitu pada minggu ke-33. Pengalaman melahirkan Rahil membuatkannya insaf sehingga terfikir bagaimana ibunya menanggung sakit sebanyak 7 kali untuk melahirkan anak-anak dulu.

“Saya sangat bersyukur kerana di saat Allah SWT ‘ambil’ semula ibu ketika saya hamil 7 bulan, Allah SWT hadirkan ibu mentua yang sangat penyayang. Beliau menjaga menantunya ini seperti anak sendiri.

“Saya percaya semua ibu bapa sentiasa mengharapkan anak mereka menjadi insan cemerlang dalam akademik serta memiliki sahsiah terpuji, kukuh pegangan agama dan mendapat kerjaya yang bagus kelak.

“Saya sendiri dibesarkan dalam keluarga yang menitikberatkan soal agama dan akademik. Arwah ibu dan Abah tidak berkompromi bab solat, mengaji dan akademik. Semasa kecil, arwah Abah mewajibkan kami adik beradik solat berjemaah waktu Subuh, Maghrib dan Isya’. Saya juga khatam Al-Quran dengan arwah ibu.

“Saya beritahu suami kalau boleh nak terapkan amalan solat berjemaah seperti arwah Abah ajar dulu. Kalau boleh juga, Rahil khatam Al-Quran dengan saya atau suami.

“Jadi, sejak mengandung kami mula belajar ilmu tajwid, bacaan dalam solat yang betul sebagai persiapan mendidik Rahil.

“Saat itu baru tersedar, banyak lagi kelemahan dan kekurangan. Benarlah, kadang kala teguran Allah tu dihantar melalui anak.

“Begitulah jua harapan kami terhadap Rahil. Paling penting, doa kami agar Rahil membesar sebagai insan soleh dan berbakti bukan saja kepada ibu bapa atau keluarga bahkan buat masyarakat serta negara.

“Kami akan memberikan pendidikan terbaik buatnya dengan sifat-sifat mahmudah yang dapat membentuk dirinya ke arah kesempurnaan hidup di duniawi dan ukhrawi.

“Kami juga sepakat untuk memberi kebebasan kepada Rahil untuk memilih minatnya sendiri dalam kerjaya,” kongsi graduan Ijazah Sarjana Ekonomi. Ida yang berasal dari Perak kini bertugas sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik di sebuah Kementerian.

Rata-rata para pengikut pasangan ini menitipkan ucapan harijadi buat Rahul. Tak kurang juga, ada yang memuji kecomelan si kecil ini.

Untuk info, Ruzaini dan Ida bernikah pada 5 Februari 2016. Semoga mereka sekeluarga kekal bahagia sampai syurga.

Kredit Foto: Instagram @ida_deqda @ruzaini.jamil @rizmanruzaini

Sumber: Nona

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Jom Tekan Like Page Kami Di Bawah Artikel ni.

PERHATIAN: Pihak kami tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.
Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini.

Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini.Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button