SEMASA

“Saya makan ais yang jatuh atas tangan, rasanya…”

PETALING JAYA: Seorang isteri menyangka suaminya berjenaka membaling batu ke arahnya ketika dia ingin memasukkan bagasi pakaian ke dalam kereta, namun terkejut apabila menyedari bahawa sebenarnya hujan batu melanda Kuching, Sarawak pada petang Ahad. Seorang saksi, Norolla Abdul Rani yang menetap di Stutong, Kuching berkata, ketika kejadian dia ingin keluar untuk menghantar suaminya ke Lapangan …

Rumah bekas penyampai berita TV3 terbakar

SHAH ALAM: Rumah bekas penyampai berita TV3, Nasharudin Tajudin, di Seksyen 20, di sini, musnah 80 peratus akibat kebakaran petang tadi. Kebakaran yang berlaku kira-kira jam 3.50 petang itu turut memusnahkan dua kereta jenis Hyundai miliknya. Nasharudin berkata, ketika kejadian beliau sedang tidur di bahagian belakang rumah, manakala seorang anaknya sedang menonton televisyen di ruang …

“Nasib baik polis tahan aku malam tu, kalau tak mesti nyawa dah melayang…” – Pemandu Grab kongsi pengalaman angkut penjenayah di dalam kereta

Aku nak kongsi sikit kisah aku bawa Grab kena tahan dengan polis bersama dengan 3 orang warga asing yang membawa senjata. Hari ini ada kawan aku ada buat rumah terbuka, jadi aku siap-siaplah berbaju kurung bagai sebab mahu ke rumah terbuka. Tetapi sebelum itu, aku bercadang mahu buat Grab sementara ada masa kan? Kemuduan aku …

“Beriya mak masak dari pagi, last2 kawan tak muncul diri…”

Antara perkara yang menjadi amalan di sepanjang bulan Syawal adalah kunjung-mengunjung ke rumah saudara-mara dan rakan-rakan. Sebagai tuan rumah, ianya merupakan suatu tanggungjawab untuk memastikan segala persiapan untuk meraikan tetamu di rumah dilakukan sebaik mungkin. “Beriya mak masak dari pagi, last2 kawan tak muncul diri…” Ada yang mula memasak dari pagi dan ada yang sibuk …

TM lancar unifi mampu milik bawah RM100

KUALA LUMPUR: Telekom Malaysia Bhd (TM) akan melancarkan pakej unifi mampu milik disasarkan khusus untuk segmen B40 dengan kelajuan 30Mbps kurang dari RM100 bermula 15 Julai ini. Pemangku Ketua Pegawai CEO TM, Datuk Bazlan Osman, berkata tawaran itu 40 peratus lebih rendah daripada harga pakej 30Mbps ketika ini iaitu RM199. “Pengenalan pelan jalur lebar baharu …

Kejam, Tiada Hati Perut- Bapa Salah Seorang Tertuduh Ugut Saksi Beri Kenyataan Tidak Benar

Tahun lepas Malaysia dikejutkan dengan berita kematian penuntut Universiti Pertahanan Nasional Malaysia (UPNM), Pegawai Kadet Zulfarhan Osman Zulkarnain di bilik 04-10, blok penginapan asrama Jebat, UPNM antara 4.45 pagi dan 5.45 pagi pada 22 Mei 2017. Insiden itu telah menaikkan kemarahan rakyat Malaysia dan inginkan pesalah-pesalah dibawa ke muka pengadilan. Semalam merupakan hari perbicaraan kes …

Ibu dan bayi sakit, bapa pula dibuang kerja… pilu nasib 5 beranak

PETALING JAYA: Sudah jatuh ditimpa tangga, itulah yang boleh digambarkan terhadap nasib lima beranak yang bakal diusir dari rumah sewa mereka menjelang minggu depan. Tidak cukup dengan itu, bayi ketiga mereka yang disahkan menghidap penyakit jantung berlubang pula dimasukkan ke wad Hospital Kuala Lumpur (HKL) sejak dilahirkan pra matang pada usia kandungan tujuh bulan, April …

Pengantin Perempuan Ini Kecewa Apabila Hari Bahagia Bertukar Derita, Terpaksa Tebal Muka Sebab Servis Katering

Setiap pasangan yang ingin mendirikan rumahtangga pasti mengimpikan majlis perkahwinan berlangsung dengan sempurna apatah lagi diraikan bersama keluarga tersayang. Malangnya, hari bahagia pasangan raja sehari ini bertukar derita apabila mendakwa diperdaya pihak katering yang gagal menyediakan hidangan pengantin dan lauk-pauk para tetamu seperti dijanjikan. Pengantin perempuan ini tidak menyangka servis yang diterimanya itu indah khabar …

Pasangan pura-pura tidur, mahu terus kuasai ‘katil’ kereta api

PETALING JAYA: Walaupun laungan semangat ‘Malaysia Baru’ sering diperkatakan di laman sosial, namun masih ada rakyat Malaysia yang tidak mempunyai kesedaran sivik termasuk ketika menaiki pengangkutan awam. Kekecewaan itu diluahkan seorang netizen yang kesal dengan perbuatan pasangan suami isteri yang didakwa mementingkan diri dengan menggunakan tempat duduk sebagai ‘katil’ untuk menidurkan anak mereka. “Saya amat …

Adam sepanjang hayat di hospital, morfin setiap minit untuk hidup

PETALING JAYA: Sambutan Syawal yang sepatutnya diraikan dengan meriah bersama keluarga tercinta bertukar hiba apabila pasangan suami isteri ini diberitahu bahawa anak bongsu kesayangan mereka terpaksa menghabiskan hayatnya di hospital. Mohd Zaki Masad, 40, berkata, anaknya Muhamad Adam Ziqri terpaksa bergantung hidup dengan bekalan darah jenis O yang disumbangkan oleh orang awam kepada pihak Hospital …