NAC gantung sementara Khabib, McGregor

SURUHANJAYA Atlet Nevada (NAC) menggantung Conor McGregor dan Khabib Nurmagomedov daripada sebarang aksi bermula 15 Oktober ini susulan pergaduhan mereka semasa saingan UFC 229, Ahad lalu.

Surat sudah dihantar kepada kedua-dua petinju itu pada Rabu untuk memaklumkan keputusan penggantungan sementara mereka.

Presiden NAC, Bob Bennett mengesahkan berita itu pada Khamis dan sesi pendengaran pada 24 Oktober akan menentukan jika McGregor dan Khabib bakal dikenakan tindakan susulan atau sebaliknya.

 

 

Tempoh penggantungan itu ditetapkan sekurang-kurangnya 10 hari.

McGregor dari Ireland mengangkat bendera putih di pusingan keempat, sekali gus menghadiahkan kejuaraan UFC lightweight kepada Khabib.

Tidak terhenti di situ, Khabib kemudian melompat keluar dari pagar gelanggang dengan sasaran menyerang rakan selatihan McGregor, Dillon Danis.

Presiden UFC, Dana White melalui rakaman video di laman web UFC berkata, gelaran yang dipegang oleh jaguh Russia itu tidak akan dilucutkan dan sebarang tindakan yang bakal diambil ekoran kekecohan itu hanya akan dilakukan oleh NAC.

White berkata, NAC juga belum menyerahkan wang kemenangan kepada Khabib kerana menunggu proses siasatan ekoran kejadian itu dan mungkin akan dikenakan denda.

“(NAC) telah mengambil semua wang kemenangannya dan mereka berkata akan menyimpan wang itu. Saya rasa itu tak sepatutnya berlaku. Mereka tak sepatutnya memegang semua wang kemenangannya,” katanya.

 

Menurut White, NAC sepatutnya hanya mengambil AS$250,000 sebagai denda.

Bagaimanapun kata White, Khabib telah melakukan kesilapan kerana dia tidak sepatutnya bertindak masuk ke kawasan penonton selepas berlaku perbalahan dengan kem McGregor.

“Saya tidak fikir orang tidak faham kenapa dia berbuat demikian. Tetapi dia tidak sepatutnya bertindak sedemikian. Dia adalah juara dunia. Dia baru sahaja menewaskan Conor di depan seluruh dunia. Bangun, ambil tali pinggang lilit keliling pinggang anda, Anda juara. Mereka yang menjerit-jerit itu tidak ada apa-apa,” kata White.

White berkata, dia tidak pasti akan masa depan Khabib bagaimanapun McGregor telah menyatakan untuk mengadakan perlawanan semula, tetapi NAC perlu menetapkan terlebih dahulu bila tempoh masa lawan yang kalah boleh kembali ke gelanggang. – AFP.

Susulan daripada itu, Mcgregor berang dan menuntut untuk bertarung sekali lagi, namun UFC telah membuat keputusan untuk menggantungnya sehingga 6 November atas alasan perubatan.

Khabib bagaimanapun terlepas daripada penggantungan tersebut selepas dia lulus dalam ujian perubatan. – Metro.co.uk

 

Khabib Nurmagomedov jumps the cage after belting Conor

Dagestani fighter Khabib Nurmagomedov remains the undefeated Lightweight Champion of the UFC after beating Ireland’s Conor McGregor. But what triggered him to jump the cage?

Posted by TRT World on Sunday, 7 October 2018

 

 

Baca lebih lanjut di http://www.mstar.com.my/sukan/sukan-ekstra/2018/10/12/khabib-mcgregor/#8XiyZlMqPpbua5Td.99

Leave a Reply