“Bonda Tak Malu Menceritakan Aib Sendiri, Demi…” – Ibu Aliff Syukri Akui Pernah Tak Bahagia Walaupun Miliki Segalanya

Usahawan Rozita Ibrahim akui pernah rasa tidak bahagia walaupun memiliki segalanya termasuk harta dan kekayaan dunia.

Ibu kepada Datuk Seri Aliff Syukri itu memberitahu ketika usia 40 tahun dia telah membuat keputusan untuk memilih hala tuju hidupnya bagi mencari kebahagiaan.

“Masa umur saya 40 tahun saya decide nak settle distinasi life ni nak pilih arah kemana, rumah ada, kerja ada, anak-anak dh cukup .Cuma saya tak rasa bahagia pun walau semua serba ada..Setelah 40 tahun saya mencari..tak jumpa-jumpa. Ingatkan dah ada banglo dan berduit akan bahagia Saya meronta nak sangat rasa happy.

“Bonda (saya) tak malu menceritakan aib bonda demi membimbing siapa pun yang nak ambikl dari cerita silam saya untuk ”mencari jiwa yg hilang. dan mencari cinta manusia terus sy sakit” tulisnya.

Rozita mendedahkan perkara tersebut menerusi ruangan Instagram (IG) miliknya.

Ibu mertua Datin Seri Nur Shahida Mohd Rashid itu kemudian memberitahu dia mengadukan kemusykilannya tersebut kepada seorang ustaz dan akhirnya menemui jawapannya.

“Saya tanya guru yang saya hormati Ustaz Dasuki soalan saya ” akak tak bahagia, bagaimana saya nak bahagia terasa panas dan sakit sangat dada saya. Saya xjahat ustaz , saya solat dan jalankan tangungjawab sebagai muslim. Saya isteri yang baik dan rajin..bla bla bla” saya adu padanya.

“Katanya mungkin solat dan wuduk akak tak betul ..Akak belajar dulu betulkan wuduk lepas tu betulkan solat dan bacaan dalam solat..baca lah Quran setiap hari..Solat taubat sebanyaknya Amalkan AlMathurat..luruskan niat dn Akak akn jumpa yg dicari.

“Lama saya cari akhirnya jumpa dalam persoalan diri saya ini untuk bahagia dengan saya mulakan mengenal diri sendiri dulu.Aadakah saya dlm golongan sabar atau tak “yang membezakan mukmin atau org munafik”

“Sepatutnya, say wajib melupakan dan memaafkan kesalahan orang lain dan melepas ingatan saya pada mereka..sejak tu saya jumpa penawar jiwa sy yg kosong dan keluh kesah ..Sebab saya yakin “tak akan berlaku satu apa pun tanpa izin Allah..Dan manusia memang zalim pada dirinya sendiri ..Rosak kerana perhiasan dunia sehingga mensia-siakan waktu,” tulisnya lagi.

View this post on Instagram

Gambar ni icha ambik masa sy nk solat pinjam kain utk tutup kaki. sy design khimar bonda diluar negara ..Bukn nk citer pasal sy solat pun..(buat malu jer) . Masa umur sy 40 sy decide nk settle distinasi life ni nk pilih arah kemana, rumah ada ..kerja ada ..anak2 dh cukup .Cuma sy x rasa bahgia pun wlu semua serba ada..Setelah 40 tahun sy mencari..X jumpa2 ..Ingatkan dh ada banglo ..berduit akn bahgia ..sy meronta nk sgt rasa hapy..sy jumpa bila..?? . Bonda x malu menceritakan aib bonda demi membimbing siapa pun yg nk ambik dr cerita silam sy. ..” MENCARI JIWA YG HILANG. DAN MENCARI CINTA MANUSIA TERUS SY SAKIT” . Sy tanya Guru yg sy hormati Uzt Dasuki soalan sy ” akak x bahagia uzt bagaimana sy nk bahagia terasa panas dn sakit sgt dada sy..Sy xjahat uztz , sy solat dn jalankan tgjwab sebagai muslim ..Sy isteri yg baik dn rajin..bla bla bla sy adu pdnya ” . Kata ustad Dasuki munkin solat dan wuduk akk x betul ..Akak belajar dulu betulkan wuduk lepas tu betulkan solat dn bacaan dlm solat..baca lah Quran setiap hari..Solat taubat sebanyak2nya Amalkan AlMathurat..luruskan niat dn Akak akn jumpa yg dicari” . Lama sy cari akhirnya jumpa dlm persoalan diri sy ini utk bahgaia dgn sy mulakan mengenal diri sendiri dulu.. adakah sy dlm golongan sabar atau x “ Yg membezakan MUKMIN ATAU ORG MUNAFIK” . Sabar kah sy dgn mengatasi diri sy sendiri ..Terutamanya dlm masalah mengawal emosi..antara seperti ego..marah ..sayang..benci..keduniaan ..darjat ..kesihatan..status.. kemewahan.(Manusia selalu kalah dlm kefahaman mengenal konflik dirinya) . Adakah sy adil pd diri sy ..malah sy ni adil x pd org yg sy benci ..Adilkah sy pd musuh sekali pun..( pekerja tipu dn ada macam2 org buat jahat pd sy ) . Sy wajib melupakan dn memaafkan kesalahan orang lain dan melepas ingatan sy pd mereka..sejak tu sy jumpa penawar jiwa sy yg 0 dn keluh kesah ..Sbb sy yakin " Xakan berlaku 1 apa pun tanpa izin Allah..Dn manusia mmg zalim pd dirinya sendiri ..Rosak kerana perhiasan dunia sehingga mensia2kan waktu . Masa hidup ni harganya tu yg xdtg secara percuma ..Habis dn hilangnya waktu tu akibat kita cuai dn bodohkan diri ssndiri ..Waktu terlepas x mampu dibayar dgn duit atau kekayaan .

A post shared by ROZITA JRM OFFICIAL (@bondarozitaibrahim) on

Rata-rata netizen turut bersetuju dan berterima kasih dengan posting Bonda Rozita

 

 

Sumber: Astro Gempak

 

 

Leave a Reply