Artis 1990-an, Azreen kritikal

KUALA LUMPUR: Keadaan penyanyi dan pelakon era 1990-an, Azreen Manan, 41, yang dimasukkan ke Institut Kanser Negara (IKN) di Putrajaya, sejak semalam, kritikal dan terpaksa bergantung kepada ubat penahan sakit.

Suaminya yang hanya mahu dikenali sebagai Shah memberitahu, doktor memaklumkan beberapa organ dalam badan termasuk buah pinggang isterinya gagal berfungsi hingga menyebabkan komplikasi.

“Kesihatan Azreen semakin merosot sejak seminggu lalu. Kelmarin, dia mengadu sakit perut. Kemudian ibu perasan beg untuk saluran air kencingnya tiada tanda-tanda perkumuhan.

“Saya terus pulang daripada tugasan di luar kawasan selepas menghubungi hospital. Kami diminta segera membawanya ke hospital untuk diperiksa dan dirawat,” katanya kepada BH Online.

Shah berkata, biarpun tiada rawatan lagi yang dapat dilakukan, isterinya kuat semangat.

“Semalam Azreen menggunakan alat bantu pernafasan namun ia sudah dibuka.

“Isteri masih sedar dan kenal orang-orang di sekeliling. Malah, sejak semalam, hampir 100 orang melawat termasuk saudara mara, kenalan dan rakan artis,” katanya.

Azreen disahkan menghidap kanser servik tahap empat sejak dua tahun lalu. Dia pernah menjalani pembedahan membuang ovari, namun, akhir tahun lalu, sel barah menyerang lagi dan beralih ke kaki.

Shah berharap orang ramai mendoakan kesejahteraan isterinya itu sekali gus melegakan kesakitan yang dirasai.

“Buat masa ini, isteri bergantung kepada ubat penahan sakit.

“Dia tahu ramai yang mendoakan kesihatannya apabila ramai yang melawat dan bertanya khabar. Terima kasih dari kami sekeluarga atas segala doa dan sokongan,” katanya.

Azreen dikenali sebagai penyanyi pada usia 12 tahun apabila tampil dengan album sulung pada 1989.

Dia juga pernah meraih tempat ketiga dalam pertandingan Asia Bagus pada 1992 yang menyaksikan bintang Indonesia, Krisdayanti muncul juara.

Setahun kemudian Azreen dipilih membintangi filem Azizah The Lagend yang menyaksikan gandingan Badrul Muhayat dan Wafa Abdul Kadir.

 

Untuk rekod, pada zaman popularnya Azreen pernah menggejutkan dunia hiburan apabila dia memilih untuk berkahwin dengan adinda Sultan Pahang iaitu Datuk Seri Tengku Kamaruzzaman Sultan Abu Bakar atau lebih dikenali sebagai Tengku Intan pada tahun 1993.

Azreen Manan antara penyanyi remaja popular pada awal 1990-an. Sumber foto GOOGLE

Ketika itu Azreen baru berusia 16 tahun.

Album pertamanya dihasilkan pada tahun 1989 ketika berusia 12 tahun. Antara karya yang menaikkan namanya ialah menerusi lagu Semalam Yang Berlalu.

Azreen pernah mendapat tempat ketiga semasa mewakili Malaysia dalam pertandingan Asia Bagus pada tahun 1992 di Jepun yang mana dalam acara itu, Indonesia, diwakili Krisdayanti mendapat tempat pertama.

Antara filem lakonannya ialah Azizah The Lagend (1993).

Hasil perkahwinan Azreen dengan Tengku Intan, mereka mendapat sepasang anak yang kini berusia 24 tahun dan 21 tahun.

Selepas berpisah dengan Tengku Intan, Azreen berkahwin lain.

 

 

Sumber: BH, Mstar

Leave a Reply