Hadapi Kesukaran, 7 Jam Bertarung Nyawa- Baca Nukilan Ditulis Ibu Untuk Adam Rayqal 14 Minggu Lepas.. Sedihnya

Zuriat adalah anugerah Tuhan paling tidak ternilai dan tidak semua pasangan ibu bapa dikurniakan anak. Malah sesetengah pasangan berkahwin tunggu hingga berpuluh tahun pun masih tidak ada rezeki untuk mendapat cahaya mata. Tidak dapat bayangkan betapa remuknya hati seorang ibu apabila anak pertama meninggal dunia dengan cara yang  sangat kejam.

Baca perkongsian ibu Adam Rayqal mengenai pengalaman melahirkan Adam 14 minggu lepas.

Kongsi pengalaman melahirkan Adam Rayqal

Pelbagai dugaan ketika ingin melahirkan Adam

Doa si ibu untuk anak kesayangan

Kredit: Ohbulan

Sumber: Twitter Din Sahran

 

‘Mulut Longkang Senang La Suruh Mak Yang Konon Mata Duitan Ni Berhenti Kerja..’

 

Pemergian si comel Adam Rayqal Mohd Sufi Naief menggemparkan negara tempoh hari. Adam ditemui mati di dalam peti sejuk di rumah pengasuhnya di Kampung Nakhoda, Batu Caves, disebabkan kecederaan di bahagian kepala.

Kematian Adam mencetuskan perbincangan dan perdebatan dalam kalangan netizen mengenai kejadian malang itu berlaku disebabkan kekangan ibu-ibu yang terpaksa bekerja untuk menyara keluarga dan tidak boleh bergantung kepada suami semata-mata. Seorang ibu berkongsi bagaimana dia menguruskan anak-anak bagi pekerjaan yang tidak menentu masa kerja.

 

Ada masa pinjam ma abah bantu jaga anak

Dalam pangkalan tempat saya kerja, isteri-isteri tentera yang tidak bekerja bantu doktor, staf paramedik dan misi-misi saya untuk menjadi pengasuh. Ni hubungan simbiosis komuniti kami. Bila anggota saya terpaksa dihantar ke tugasan luar, pandai-pandailah nak cari jalan nak uruskan anak-anak.

Macam saya pun sama. Ada masa saya pinjam ma abah untuk bantu saya. Ada juga terpaksa saya pontengkan anak-anak dari sekolah, mujur juga sekolah swasta, saya maklumkan sekolah melalui emel. Dah setahun saya menumpang simpati mak untuk menengok-nengokkan anak-anak. Mak dah masak sangat kerja saya yang tak menentu ni. Suami saya sering ke luar negara untuk bekerja, maka dia pun memang susah nak uruskan bab anak-anak. Mujur juga anak-anak dah bersekolah dan dah biasa berdikari. Semua sendiri. Saya tawaqal saja demi tugas pada tanahair.

Saya dulu ada pembantu rumah. Ma kata kerja macam saya baik ada. Betul ma kata. Tapi bukan semua orang mampu. Sakit hati dan pening kepala dengan karenah orang gaji jangan cakap la. Saya dah melaluinya. Boleh trauma jiwa bila fikir balik.

Khidmat pengasuh adalah opsyen mak-mak bekerja

Saya tak sampai hati sebenarnya nak menyusahkan ma atau mak masa anak-anak masih kecil. Mereka dah melalui zaman mendidik anak-anak dan sekarang adalah masa untuk mereka berehat dan menikmati zaman senja mereka serta beribadat pada Allah SWT. Mereka pun ada kehidupan sosial sendiri.

Nak minta tolong adik beradik? Kalau dah macam saya, adik beradik semua berjawatan tinggi dan punya kehidupan yang jauh lebih baik dari saya, dah macam mana kan pula. Tak semua orang ada banyak pilihan bab nak cari bntuan jaga anak-anak.

Menggunakan khidmat pengasuh adalah opsyen yang ada untuk mak-mak yang bekerja. Mulut longkang jenis puaka tak berinsurans tu senang la suruh mak yang konon bermata duitan ni berhenti kerja dan menjaga anak sendiri.

Mak Adam Rayqal penat lelah jaga anak orang lain

Mak Adam Rayqal tu jururawat terlatih. Dia bekerja di hospital tersibuk, terbaik dan terbesar di negara kita ni. Dia bertugas di unit rawatan rapi bayi. Bayangkan, dia berpenat lelah mencurah bakti pada anak-anak mak ayah orang lain. Seluruh jiwa raga dia di situ.

Bila Adam Rayqal diperlakukan sebegini rupa, mudah sungguh jari menuding pada misi tu. Bayi sekecil itu bukannya senang untuk dicari pengasuh. Sudahlah begitu, jururawat kan bertugas ikut shif. Bukan ikut waktu pejabat, lantas nak dapatkan pengasuh yang sanggup pun memang sukar.

Sudah sampai masanya, agensi kerajaan yang bertanggungjawab mewajibkan semua majikan mengadakan pusat asuhan bayi dan kanak-kanak. Kalau kat hospital, mesti diwujudkan taska yang beroperasi 24 jam, sebab staf semua bekerja ikut shif. Inilah penyelesaian yang terbaik untuk mengatasi masalah yang kita hadapi sekarang.

Bukan masa menuduh dan menyalahkan sesiapa

Staf kat hospital ni menyediakan servis untuk masyarakat kita. Ni fardhu kifayah. Pengorbanan mereka terlalu besar dan tersangat penting. Bayangkan kalau semua jururawat, doktor, kakitangan sokongan di hospital yang wanita berhenti kerja setelah mempunyai keluarga, pincanglah sistem kesihatan di negara kita.

Ini bukan masa untuk menuduh dan meletak batu kesalahan pada sesiapa. Sekarang adalah masa untuk kita mencari penyelesaian. Jalannya sudah nampak. Pelaksanaannya mesti dilakukan segera sebelum lebih banyak tragedi yang mengerikan melanda dek kurangnya keprihatinan di peringkat atasan pada keperluan staf bawahan dalam menjalankan tanggungjawab mereka untuk kepentingan masyarakat.

Sumber: Rusyainie Ramli

 

Kredit: Ohbulan

 

Leave a Reply